Aktualności

Podsumowanie Dni Karpia 2016 – podziękowania dla organizatorów wydarzeń

Przedstawienie laureatów Mistrza Karpia, podziękowania dla organizatorów wydarzeń Dni Karpia 2016, partnerów w promocji i nieocenionych mediów, oraz degustacje potraw konkursowych, koncert gitarowy – to wszystko mogliśmy wspólnie przeżyć na XI konferencji podsumowującej Dni Karpia 2016.
Podsumowanie Dni Karpia jest wielkim ukłonem za trud, zaangażowanie i aktywne uczestnictwo dla  tych, którzy przyczynili się do zorganizowania tak wielkiego przedsięwzięcia, jakim jest prawie trzy miesięczny maraton wydarzeń w Dolinie Baryczy. Trud ten docenił również wicemarszałek województwa wielkopolskiego (Krzysztof Grabowski), który przesłał oficjalne podziękowania.
Dni Karpia 2016 to 60 podmiotów organizujących 65 wydarzeń, to cała gama imprez o charakterze: plenerowym, aktywnym, edukacyjnym, stałym, to zawody wędkarskie oraz kolacje rybne, które cieszą się niesłabnącą popularnością.
24 spotkań przy rybie daje obraz, że w naszym regionie można śmiało mówić o stworzonej modzie na rybę jedzonej nie tylko od święta!
Podczas konferencji, po raz pierwszy odbyła się druga odsłona konkursu  - czyli Mistrz Karpia – nagroda publiczności. Uczestnicy konferencji mogli spróbować 7 dań i zagłosować na najsmaczniejszą potrawę. Porcje miały postać degustacyjną, tak, aby każdy mógł posmakować wszystkich potraw. Mamy nadzieję, że każdemu to się udało:) Dania konkursowe przygotowały restauracje: Hotel & Restauracja Libero, Gospoda 8 Ryb, Restauracja Grabownica, Restauracja Parkowa, Zagroda Grabownica, Restauracja Lido, Karczma Rybna Ruda Żmigrodzka.
Następnie odbył się recital Michała Zygmunta – gitarzysty i kompozytora zafascynowanego odkrywaniem nowych światów. Widzowie byli zafascynowani klimatem, grą świateł i dźwięków.
Po strawie dla ducha i ciała wszyscy byli przygotowani na przyjęcie nowych dawek emocji – czyli podsumowania konkursu Mistrza Karpia. Każda z restauracji uczestniczących w konkursie  (12 podmiotów) otrzymała podziękowania. Drobne upominki oraz podziękowania otrzymało również szanowne jury konkursowe. Członkinie komisji Pani Barbara Jakimowicz – Klein oraz Agnieszka Hajbura - Michałowska podsumowały pierwszą odsłonę konkursu Mistrz Karpia – nagroda jury (professional). Najlepiej wypadła ocena w kategorii doboru składników i zgodności z lokalną kuchnią oraz walorów smakowych. Natomiast uwagi komisji dotyczyły aranżacji dania, przedstawienia potrawy i jej właściwości zdrowotnych, nad którymi szefowie kuchni muszą jeszcze popracować. Widać bardzo duży postęp w skali ostatnich 10 lat trwania konkursu, potrawy mają zaskakujące smaki, widać kreację w łączeniu produktów.

Pyszny sum w leśnych grzybach, syty chowder z karpia, delikatna rozgrzewająca zupa z ryb słodkowodnych to najlepsze  dania konkursowe.
W konkurencji najlepsza potrawa kolacji rybnych Ryba do syta:
I miejsce zdobyła Restauracja Wigwam - Górecznik  za danie „Sum w leśnych grzybach”,
II miejsce zdobyła Restauracja „W Starym Młynie” za danie „Paluszki karpiowe w sosie beszamelowym z owocami Doliny Baryczy”,
III miejsce Restauracja "Hubertówka" za danie  „Filet z karpia w sosie pomarańczowym z sałatką z buraków z serem kozim”.
W konkurencji  Potrawa z karpia – Nowość w menu:
I miejsce zdobyła Zagroda Grabownica za danie „Chowder z karpia”
II miejsce Restauracja Grabownica za danie „Karp w aromacie piwnym podawany z sosem chrzanowym
III miejsce Restauracja Parkowa za danie „Pikantne pulpety z karpia w sosie grzybowym podawanym z ryżem”
W konkurencji  Mistrz Karpia – nagroda publiczności: I miejsce zdobyła Restauracja Libero za danie „Rozgrzewająca zupa z ryb słodkowodnych”
Laureaci otrzymali statuetki, dyplomy i dedykowane, profesjonalne szkolenia gastronomiczne.
Mamy nadzieję, że wszystkie te smaczne dania z ryb trafią w tym roku do karty  i można je będzie spróbować  w restauracjach Doliny Baryczy.
Naszym partnerom w promocji: Nadleśnictwu Milicz, Gminie Milicz, Stawom Milickim, Bankowi Spółdzielczemu , Zagrodzie Grabownica i Gospodarstwu Rolnemu Sznajder oraz Piekarni Familijnej za pomoc w dystrybucji informatorów składamy jeszcze raz szczególne podziękowania . Bez Was, drodzy partnerzy promocja na tak szeroką skalę nie byłaby możliwa. Bogaty wachlarz promocji to wspólny sukces, który celebrować mogliśmy na tegorocznej XI konferencji Dni Karpia.
Podsumowanie wydarzeń Dni Karpia jest  zawsze niespotykaną okazją do wspomnień, podziękowań, lekkiego wytchnienia przed następnym wielkim przedsięwzięciem. Niedługo kolejne wyzwania  - mamy nadzieję równie udane - czego życzymy wszystkim zaangażowanym.





Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie" Operacja finansowana w ramach działania Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader, Wsparcie przygotowawcze, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Unia Europejska, Europejski Fundusz Rybacki zapewniający inwestycje w zrównoważone rybołówstwo Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" , współfinansowane przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybołówstwo w ramach środka 4.1. Rozwój obszarów zależnych od rybactwa, w zakresie realizacji operacji polegającej na funkcjonowaniu lokalnej grupy rybackiej (LGR) oraz nabywaniu umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności. Program Operacyjny "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013"
Unia Europejska, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" w ramach działania 4.31 Funkcjonowanie LGD, nabywanie umiejętności i aktywizacja, współfinansowane ze środków publicznych i UE w ramach osi 4 - LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij