Aktualności

Produkty regionalne z Doliny Baryczy w programie Szkoła na widelcu

Smaczna i zdrowa edukacja z Grzegorzem Łopanowskim na planie filmowym. W czwartek 24.06.2018  uczniowie, rodzice i nauczycie  z milickich szkół  (realizujących program  owoce i warzywa w szkole)  uczestniczyli w warsztatach edukacyjno – kulinarnych organizowanych przez Fundację Szkoła na widelcu na zamówienie FABRYKI KOMUNIKACJI SPOŁECZNEJ w ramach filmowej produkcji realizowanej dla KOWR. 
Uczniowie kl. IV z Społecznej Szkoły im Astrid Lindgren oraz kl. V Szkoły Podstawowej nr 2 w Miliczu brali udział w  nagraniu materiału filmowego  z warsztatów prowadzonych przez propagatora zdrowego żywienia najmłodszych, przesympatycznego Grzegorza Łapanowskiego.  Dzieci miały możliwość odkrywania nowych przepisów np. na wegetariański smalec J czy samodzielnego przygotowania prostych sałatek.  Tematem odcinka były przetwory mleczne, owoce i warzywa jesieni. W serwowanych potrawach nie zabrakło produktów  certyfikowanych znakiem Dolina Baryczy Poleca tj. przetworów owocowych z Chaty Łaniaków, owoców  gospodarstwa Pochyła, kiszonek z gospodarstwa Sznajder z Karnic, miodów z gospodarstwa Gucio z Sośni, pysznego Komyśniaka z Piekarni Gądkowice, żytniego pieczywa z Piekarni Familijnej. Dla dzieci został przygotowany smaczny poczęstunek z produktów regionalnych. Nie zabrakło też ryb słodkowodnych – największego bogactwa Doliny Baryczy tym bardziej, że nagranie odbyło się w Rudzie Sułowskiej na tarasie Restauracji 8 Ryb.

Z warsztatów powstanie jeden z czterech (odpowiadającym porom roku)  23 – minutowych odcinków  będący materiałem szkoleniowym i edukacyjnym dla Dzieci, Rodziców i Nauczycieli. Materiał będzie dostępny na płytach DVD i w Internecie, być może TV.

Szkoły biorące udział w nagraniu realizują do 2014 r. program Edukacji dla Doliny Baryczy, tematyka powstających filmów wpisuje się w palny programu Edukacji dla Doliny Baryczy  na kolejny rok szkolny – celem którego będzie m.in. edukacja dotycząca świadomych zakupów przyczyniających się do zachowania specyfiki obszaru w krótkim łańcuchu dostaw.

Warto uczyć i tym, że zakupy lokalnych produktów przyczyniają  się do zmniejszenia emisje spalin (nie ma konieczności dowożenie na duże odległości), zmniejszenia ilość odpadów (nie ma potrzeby dodatkowego opakowywania produktów),  zachowania bioróżnorodności gdyż tradycyjne rolnictwo, leśnictwo i  rybactwo  przyczynia się do zachowania specyfiki obszaru.  Zakupy u lokalnych przedsiębiorców przyczyniają się  do rozwoju przedsiębiorczości a wiec zachowanie i tworzenia nowych miejsc pracy i to nie tylko branży turystycznej.  





Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich "Europa inwestująca w obszary wiejskie" Operacja finansowana w ramach działania Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader, Wsparcie przygotowawcze, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Unia Europejska, Europejski Fundusz Rybacki zapewniający inwestycje w zrównoważone rybołówstwo Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" , współfinansowane przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybołówstwo w ramach środka 4.1. Rozwój obszarów zależnych od rybactwa, w zakresie realizacji operacji polegającej na funkcjonowaniu lokalnej grupy rybackiej (LGR) oraz nabywaniu umiejętności i aktywizacji lokalnych społeczności. Program Operacyjny "Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013"
Unia Europejska, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" w ramach działania 4.31 Funkcjonowanie LGD, nabywanie umiejętności i aktywizacja, współfinansowane ze środków publicznych i UE w ramach osi 4 - LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij